Skip to main content

Leerstoelen

Met trots heeft Stichting Schilthuisfonds inmiddels 3 leerstoelen ingesteld. Allereerst is midden jaren ‘80 een bijzondere leerstoel waterstaats- en waterschapsrecht ingesteld aan de Universiteit Utrecht, die inmiddels is omgezet in een gewone leerstoel Europees en nationaal waterrecht. Nadat begin jaren ‘90 de statutaire doelstelling van de stichting verbreed werd met het bevorderen van de wetenschappelijke beoefening van de waterstaatsgeschiedenis, is ook een bijzondere leerstoel waterstaatsgeschiedenis gevestigd. Aanvankelijk aan de Universiteit van Amsterdam, later aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Inmiddels is ook deze leerstoel omgezet in een gewone leerstoel Water- en Milieugeschiedenis. In 2015 werd daar een derde leerstoel aan toegevoegd. De leerstoel Publieke organisatie van het (decentrale) waterbeheer, gevestigd aan de Universiteit Utrecht. In november 2024 is deze overgegaan in de bijzondere leerstoel Transdisciplinair waterrecht aan de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie van de Universiteit Utrecht.

Leerstoel Europees en nationaal waterrecht

De eerste leerstoelhouder van de bijzondere (deeltijds) leerstoel waterstaats- en waterschapsrecht aan de Universiteit van Utrecht was prof. mr. J.J.I. Verburg, die begin jaren ‘90 werd opgevolgd door prof. mr. A. van Hall. In 2007 werd de leerstoel bij het afscheid van prof. Van Hall vanwege haar succes door de universiteit omgezet in een ‘gewone’ (voltijds) leerstoel Europees en nationaal waterrecht, die bekleed wordt door prof. mr. H.F.M.W. van Rijswick (gepromoveerd bij prof. Van Hall). Veel studenten die bij prof. Van Rijswick het vak Water en Infrastructuur, Duurzaamheid en Recht, het practicum Waterrecht, of het vak Water Law and Governance hebben gevolgd of hun scriptie over het waterrecht hebben geschreven, zijn inmiddels werkzaam in de water(schaps)wereld. Naast onderwijs aan diverse nationale en internationale universiteiten wordt onderwijs op maat en veelal intern binnen organisaties verzorgd door middel van PAO-cursussen en masterclasses.

Leerstoel Water- en milieugeschiedenis

De bijzondere (deeltijds) leerstoel Waterstaatsgeschiedenis werd gevestigd in 1998 aan de Universiteit van Amsterdam met prof. G.P. van de Ven als leerstoelhouder. In 2009 werd de leerstoel opnieuw gevestigd aan de Vrije Universiteit (VU) te Amsterdam met prof. P.J.E.M. van Dam als leerstoelhouder. In 2019 is deze leerstoel omgezet in een ‘gewone’(voltijds) leerstoel met water- en milieugeschiedenis als leeropdracht. Prof. van Dam biedt een inleidende cursus History of Water and Environment aan in het verplichte deel van de geschiedenisopleiding van de Faculteit Letteren van de VU en een onderzoekscollege History of Natural Disasters, waarin veel aandacht is voor overstromingen en omgaan met droogte. Studenten die hun scriptie over water- en milieugeschiedens schrijven, vinden werk als historicus en erfgoedspecialist en treden in dienst bij archiefdiensten van waterschappen en musea, maar ook als beleidsmedewerkers bij de overheid. De leerstoelhouder begeleidt promoties over de geschiedenis van de waterschappen, over de ontwikkeling van het waterige landschap en over de mens-dier relatie in zulke landschappen. Er worden regelmatige grotere onderzoeksprojecten opgezet. Belangrijk is het project over participatie en representatie in de institutionele geschiedenis van de waterschappen geweest. Het meest recente project gaat over het omgaan met water in tijden van droogte en richt zich op de voorziening en de consumptie van drinkwater vanuit een duurzaamheidsperspectief: copingwithdrought.com.

Sinds 1 november 2024 is de bijzondere leerstoel Transdisciplinair waterrecht aan de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie van de Universiteit Utrecht gevestigd. De leerstoel Transdisciplinair waterrecht is gericht op de samenhang tussen het waterrecht en andere relevante wetenschappelijke disciplines in het waterbeheer, en op de relatie tussen wetenschap en de praktijk van het waterbeheer. Deze interactie kan het onderzoek verrijken en tegelijkertijd handelingsperspectieven bieden voor de waterbeheerpraktijk. Het transdisciplinair karakter zorgt daarbij voor een brede blik en het incorporeren van leerervaringen vanuit andere disciplines. Daarnaast geeft het studenten en onderzoekers kans om ervaring op te doen met toepassingen van wetenschappelijk onderzoek in de waterbeheerpraktijk. Deze leerstoel wordt bekleed door Jasper van Kempen, bijzonder hoogleraar Transdisciplinair waterrecht aan de Universiteit Utrecht. Te bereiken via j.j.h.vankempen@uu.nl.

Deze leerstoel is de opvolger van de Leerstoel Publieke organisatie van het decentrale waterbeheer, die werd bekleed doorprof. mr. H.J.M. Havekes.